vir: Megan Duncanson Blue Moon Rising

KAJ JE PSIHOTERAPIJA?

"Največji privilegij v življenju je postati, kdor si v resnici."
 C.G. Jung

 

Beseda psihoterapija izvorno (grško) pomeni zdravljenje duše. Sama beseda duša,  pa tudi beseda psiha, je v sodobnem času precej stigmatizirana, po drugi strani pa ravno to dokazuje nezavedno prepoznavanje moči, ki jo imajo zapleteni labirinti duševnosti na potek naše življenjske poti.

Psihoterapija pomaga človeku prepoznati nezavedne dele samega sebe in jih povezati v čimbolj integrirano celoto, s tem spremeniti odnos do sebe in lastnih čustvenih, miselnih in vedenjskih vzorcev ter posledično pri premagovanju težkih življenjskih situacij.

Depresivni občutki, napadi tesnobe, panični napadi, odvisnosti, strahovi, težave v odnosih ... vse to lahko otežuje naše življenje v tolikšni meri, da čutimo, da ne živimo svojega življenja kot bi si ga želeli. Psihoterapija je ena od možnih, zelo učinkovitih poti, ki jih lahko uberemo, da bi razjasnili svojo situacijo in sprostili ujeto energijo.

Marsikatero težavo v življenju nam pripravijo naša prepričanja, čustveno obarvani vedenjski vzorci  oz.  programi (kompleksi), ki smo jih oblikovali z življenjem v svoji primarni družini, pa tudi v določeni  kulturni skupnosti, kateri pripadamo. To pa še ne pomeni, da moramo do konca življenja ostati "zacementirani" vanje - sodobne raziskave kažejo, da se znotraj varnega psihoterapevtskega odnosa fizično spreminjajo poti v naših možganih, kar pomeni, da imamo tudi še v odraslosti veliko možnosti, da se spremenimo tako, da bomo lažje in z več veselja nosili svoje življenjske naloge.

 

KDO SEM IN KAJ LAHKO POSTANEM

Po drugi strani pa ima sam razvoj človeka kot vrste določene razvojne zahteve, ki jim moramo slediti na poti, po kateri postajamo to, kar je zapisano v nas kot "hrast v želodu". Pot iskanja in razumevanja tega kdo smo in kaj lahko postanemo (individuacija) je proces, ki traja skozi vse življenje. Včasih ji nočemo slediti - zavedno ali nezavedno- iz različnih razlogov, vendar nas tudi neupoštevanje tega notranjega klica lahko privede do duševnih stisk, slabih odnosov, izgube življenjske iskre.

Jungovski pristop v procesu psihoterapije upošteva vse te nivoje človekove psihe: zavestna dogajanja, osebno (individualno) nezavedno, kulturno nezavedno in kolektivno nezavedno ...

 

GLAVNO ORODJE, ki ga sama uporabljam pri tem delu je jungovski psihoanalitični pristop s pogovorom o vaši življenjski poti in težavni ali boleči situaciji, v kateri se nahajate, preko predelovanja simbolov iz sanj, aktivne imaginacije,  ustvarjalnih produktov ...